FAIL (the browser should render some flash content, not this).

İŞ GÜVENLİĞİ

6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu, 30 Aralık 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giriyor.

 

01 Ocak 2013 tarihi itibariyle denetimler ve cezalar başlıyor.

 

10 ve 10 ‘dan fazla çalışanı( tüm çalışanlar dahil-sigortalı) olan Firmaların İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda ön hazırlık çalışmalarına Kasım-Aralık aylarında en geç başlaması gerekiyor.

 

- İş Güvenliği Eğitimi(Madde 26: İdari Para Cezası ve Uygulaması ,ğ)Belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene her bir çalışan için bin Türk Lirası öder)

 

- Risk Analizi,Gerekli tedbir ve önlemlerini Firmasında alması gereklidir(Risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3000 Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için 4500 Türk Lirası)

 

50 ve 50 ‘den fazla çalışanı olan Firmaların; İş Güvenliği Hizmetini aylık olarak alması gerekmektedir.

 

 

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU

  • MADDE 4- (1) İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede; }

    A) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen İşverene 2000 TL idari para cezası uygulanır. }

    B) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen İşverene 2000 TL idari para cezası uygulanır

MADDE 17: ÇALIŞANLARIN EĞİTİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ

Yürürlüğe Girme Tarihi : 30 Aralık 2012

 

(1) İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır.

Madde 26: İdari Para Cezası ve Uygulaması

(2) Belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene her bir çalışan için bin Türk Lirası öder.

 

RİSK DEĞERLENDİRMESİ, KONTROL, ÖLÇÜM VE ARAŞTIRMA

Yürürlüğe Girme Tarihi : 30 Aralık 2012

 

MADDE 10-

(1) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. Risk değerlendirmesi yapılırken aşağıdaki hususlar dikkate alınır:

 

a) Belirli risklerden etkilenecek çalışanların durumu.

 

b) Kullanılacak iş ekipmanı ile kimyasal madde ve müstahzarların seçimi.

 

c) İşyerinin tertip ve düzeni.

 

ç) Genç, yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanların durumu.

 

Risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3000 Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için 4500 Türk Lirası,